ارتباط پیامبر اکرم (ص) با حضرت فاطمه (س)؛ الگویی برای خانواده ها

با نگاهی به تاریخ زندگی پیامبر(ص) درخصوص رابطه با دختر گرامی شان حضرت زهرا(س) می توان مطالب ارزشمند را دریافت و از آن به عنوان الگوی رفتاری در فضای خانواده بهره برد.

پیامبر اسلام انسان کاملی است که از سوی خداوند، به عنوان الگویی نیکو برای بشریت به خصوص جامعه ایمانی معرفی شد؛ یکی از موضوعات مهم و مورد دغدغه های امروز خانواده های مذهبی چگونگی روابط با یکدیگر در فضای خانواده است.

با نگاهی به تاریخ زندگی حضرت درخصوص روابط با خانواده به ویژه با دختر گرامی شان حضرت زهرا(س) می توان مطالب ارزشمند را دریافت و از آن به عنوان الگوی رفتاری در فضای خانواده به خصوص با دختران استفاده کرد و با داشتن رابطه نیک و شایسته با آنان، حال و هوای فضای خانه را پر از اعتماد، امید و نشاط کرد. به عنوان نمونه به مواردی از رابطه پیامبر(ص) با حضرت زهرا(س) اشاره می شود:

سلام پیاپی

ابن عباس می گوید: بعد از نزول آیه تطهیر،(احزاب/ 33) پیامبر(ص) 9 ماه هنگام هر نماز، کنار خانه امام علی(ع) می آمد و می فرمود: «السلام علیکم و رحمه الله و برکاته اهل البیت إِنّما یُریدُ اللّهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَکُمْ تَطْهیرًا»؛ و این سلام را در هر روز پنج مرتبه به فاطمه(س) و اهل بیت او می داد. (فدک ذوالفقار فاطمه، سیدمحمد واحدی، ص 55، به نقل از دُر المنثور، ذیل آیه وأمر اهلک)

پس از آنکه آیه «وَ أْمُرْ أَهْلَکَ بالصّلاةِ وَ اصْطَبرْ عَلَیْها؛ تو خانواده خود را به نماز فرمان بده و شکیبا باش» بر پیامبر(ص) نازل شد، آن حضرت 40 روز و بنا بر نقلی دیگر تا 9 ماه در هر صبح و شام درِ خانه دخترش را می گرفت و پس از سلام بر اهل آن خانه، به دستور آیه عمل می کرد و می فرمود: «الصلاة یرحمکم الله». (فاطمه زهرا الگوی حیات زیبا، محمدجواد طبسی، ص 53، به نقل از امالی، طوسی، ص251)

امام حسن و امام زین العابدین(ع) نقل می کنند: بعد از آنکه آیه تطهیر نازل شد، پیامبر ماه ها کنار درِ خانه حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) می آمد و به آنها سلام می داد و آیه تطهیر را تلاوت می فرمود. (فدک ذوالفقار فاطمه، ص 54، به نقل از تاریخ یعقوبی، ج 2، ص 303)

دیدار پیامبر اکرم(ص) با حضرت فاطمه(س) به هنگام سفر

روایت شده که عادت پیامبر(ص) این بود که هنگام سفر، آخرین دیدارش با حضرت فاطمه(س) و موقع بازگشت، نخستین دیدارش با وی بود و وارد خانه دخترش می شد و دو دست مبارکش را بر سر او می کشید و آن چنان با او برخورد می کرد که بینندگان را به تعجب وا می داشت. (مجلسی، بحارالانوار، ج 43، ص 40)

عبدالله بن عباس می گوید: رسول خدا هر گاه از سفر و جنگ ها بر می گشت، به سراغ فاطمه(س) می رفت و او را می بوسید. (همان، ج 37، ص 70)

حاکم در مستدرک به سند خود از ابوثعلبه خُشنی نقل کرده است: عادت رسول خدا(ص) بر این بود که چون از جنگ یا سفری باز می گشت، به مسجد می رفت و دو رکعت نماز می گزارد، آن گاه به حضرت فاطمه(س) درود می فرستاد و سپس پیش همسرانش می رفت. همچنین وی به سند خود از ابن عمران نقل کرده است: پیامبر(ص) چون قصد مسافرت داشت، آخرین کسی که با او وداع می گفت، فاطمه بود و چون از سفری بازمی گشت، نخستین کسی را که می دید، فاطمه(س) بود. (سیره معصومان، فاطمه دخت پیامبر، سیدمحسن امین، ترجمه علی حجتی کرمانی، ج 2، ص 19)

دعای پیامبر اکرم(ص) برای اصحاب کسا

از ام سلمه، همسر پیامبر، روایت شده است: رسول خدا روزی در خانه من عبایی بافتِ خیبر به روی خود کشیده و خوابیده بود که فاطمه(س) با ظرف غذایی از در آمد. رسول خدا(ص) فرمود: همسرت و دو پسرانت حسن و حسین را صدا بزن. فاطمه برگشت و آن دو را با خود آورد. در همان بین که غذا را می خوردند، این آیه نازل شد: «إِنّما یُریدُ اللّهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَکُمْ تَطْهیرًا»؛ پس رسول خدا(ص) زیادیِ جامه ای را که داشت، بر سر آنها کشید. آن گاه دست خود را از زیر کسا بیرون آورد، به آسمان اشاره کرد و عرضه داشت: بارالها، اینها اهل بیت من و خاصان من هستند، پس پلیدی را از ایشان ببر و تطهیرشان کن. و این کلام را سه بار تکرار کرد. ام سلمه می گوید: من سر خود را در زیر کسا بردم و عرضه داشتم: یا رسول الله، من هم با شمایم؟ حضرت دو بار فرمود: تو عاقبت به خیری. (تفسیر المیزان، ترجمه سیدمحمد باقر موسوی همدانی، ج 16، ص 474، به نقل از درالمنثور، ج 5، ص 198)

حجت الاسلام والمسلمین شیرزاد کمانگر، پژوهشگر پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن کریم

انتهای پیام

نظرات

captcha